Panglica “Sf. Gheorghe” și panglica “gardistă”


PANGLICA “SF. GHEORGHE” ȘI PANGLICA “GARDISTĂ” 

Între anii 1917 și 1923 în Rusia a avut loc un război civil. Luptele se dădeau între “Mișcarea albă” (Белое движение), constituită din “gărzile albe” (белогвардейцы), care susțineau vechiul sistem țarist și între “Armata Roșie” (Красная Армия), sau “gărzile roșii” (красногвардейцы), care susțineau bolșevicii lui Lenin. Ambele tabere aveau cîte o panglică care completa decorațiile eroice și onorifice. Panglica gărzilor albe, supranumită “panglica Sf. Gheorghe” (Георгиевская лента) era în dungi negre și galbene, pe cînd panglica gărzilor roșii, cunoscută sub numele de “panglica gardistă” (Гвардейская лента) avea dungile negre și oranj.

 În anul 1923 mișcarea antibolșevică a pierdut ultima bătalie, învingătorii preluînd puterea și punînd astfel bazele a ceea ce urma să fie URSS-ul de mai tîrziu, cu binecunoscutele lagăre de concentrare pentru deținuții politici, cu crimele împotriva umanității, cu înfometările milioanelor de oameni, cu deportările și deznaționalizările popoarelor invecinate.

 URSS-ul a folosit cu mare mîndrie mulți ani la rînd aceasta panglică negru-oranj, iar din nostalgie pentru năravurile vechi, Rusia de azi promovează din nou aceste însemne bolșevice. Pare curios insa de ce astăzi panglica gardiștilor bolșevici este numită eronat panglica “Sf. Gheorghe”.

 În ultima perioadă politicienii ruși promovează o imagine nouă a Rusiei, un fel de combinație dintre cele două imperii: Țarist și Sovietic. Din epoca țaristă se încearcă imitarea ideii de nobilism și creștinism, iar din perioada sovietică – reînvierea vechilor granițe ale URSS-ului. Panglica comunistă (cacofonie intenționată) – ce poartă o denumire furată din perioada țaristă – nu-i decat un exemplu a acestei simbioze imperialiste. Explicația oficială pe care ne-o dau însă unii istorici ruși este de-a dreptul halucinantă: Ei zic ca nu-i mare diferență dintre cele două culori: atît galbenul cît și oranjul simbolizînd aurul! “Schema” aceasta însă, prin care istoricii ruși încearcă disperat să mai șlefuiască cît de cît imaginea unui URSS păgîn, nu prea merge în rîndul celor care cunosc istoria adevărată. E logic că bolșevicii nu aveau cum să-și numească simbolistica lor profund ateistă folosind un element creștinesc, cum ar fi “Sf. Gheorghe”, atîta timp cît idelogia lor promova distrugerea ideii de religie prin inchiderea bisericilor și transformarea lor în cluburi, școli sau spitale de psihiatrie. 

 În R. Moldova partidele proruse care flutură în mare veselie panglica aceasta negru-oranj, țin cu tot dinadinsul să ne amintească de tovarășul Lenin, de tovarășul Stalin, de Armata Roșie, și o fac pentru că se bucură în continuare de susținerea unei mase de oameni “necunoscători”, ca să nu zic inculți, care se dedau mult prea ușor manipulărilor venite din est, pe care nu îi interesează adevarul istoric și care nu simt în nici un fel suferințele trecutului nostru.

Ce legatură avem noi, moldovenii, cu panglica aceasta bolșevică? O panglică pe care au purtat-o cei care ne-au îngenunchiat. O panglică criminală care fîlfîia la boneta celor care ne duceau părinții și bunicii în Siberia… Cu siguranță că în afara unor asemenea amintiri triste nu avem absolut nici o legatură. De aceea ar trebui să ne deșteptăm odată și odată și să înțelegem cu toții care ne sunt valorile noastre naționale, care ne sunt culorile pe care trebuie să le cinstim și care ne este țara adevarată. Pentru că avem, slava Domnului, de toate: și țară și neam și un Dumnezeu care ne păzește. Numai noi de am fi oameni de omenie, de am avea mai mult caracter și mai multă înțelepciune, de am iubi și cinsti tot ceea ce ne-au lăsat strămoșii nostri și de ne-am gîndi și noi ca și dînșii cu mai multă responsabilitate la viitorul copiilor noștri.

tricolor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s